+972504496039 ilan@timing.tech

AST (SGOT) Rezultati i testit të gjakut shkon, dhe si t’i interpretoni ato

Një test i gjakut AST ndihmon në përcaktimin se sa mirë po funksionon mëlçia duke matur nivelet e aminotransferazës aspartate (AST) në gjak. Shumë nga kjo enzimë mund të tregojnë një problem, siç është dëmtimi i mëlçisë. Një emër tjetër për provën është një test transaminaza glutamike-oksaloacetike në serum (SGOT). AST është gjithashtu i pranishëm në pjesët e tjera të trupit, duke përfshirë:

një emër tjetër për enzimën AST është transaminaza glutamike-oksaloacetike serum (SGOT).

Shumica e njerëzve kanë nivele të ulëta të Enzima AST. Dëmtimi i qelizave të mëlçisë mund të shkaktojë lëshimin e AST shtesë në gjak, duke çuar në nivele më të larta të enzimës. AST shkon si normale, e lartë ose e ulët. Laboratorët mund të përdorin metoda të ndryshme të testimit për analizimin e mostrave, kështu që vargjet normale mund të ndryshojnë midis secilit laborator. Nivelet e AST mund të ndryshojnë në varësi të faktorëve të tillë si:

Matjet për nivelet e AST janë zakonisht në njësi për litër (U/L) ose njësi ndërkombëtare për litër (IU/L). Në një rezultat të provës, laboratori zakonisht do të rendisë gamën e tyre specifike të referencës. Për të kuptuar rezultatet e një testi të gjakut AST, një mjek do të shikojë edhe enzimat e tjera që mund të tregojnë një problem të mëlçisë. Sidoqoftë, vargjet e referencës mund të ndryshojnë pak midis laboratorëve të ndryshëm. Td>

High & gt; 36 u/l & gt; 1.000 U/L janë nivele shumë të larta dhe mund të jenë një shenjë e dëmtimit të mëlçisë ose hepatitit

< td> & gt; 40 IU/l e cila mund të jetë një shenjë e inflamacionit të mëlçisë

çfarë do të thotë rezultatet?

rezulton nga Një test i gjakut AST mund të ndihmojë në tregimin e shëndetit të mëlçisë. Dëmtimi nga alkooli

 • Kolestaza, një rënie në rrjedhën biliare
 • Zemra, veshkat, kocka ose dëmtimi i muskujve
 • Kanceret e mëlçisë
 • mëlçia Dhimbje, e njohur si cirroza e mëlçisë
 • /p>

  • Mungesa e vitaminës B6
  • Kanceri
  • Kushtet autoimune
  • Kushtet gjenetike

  enzimë. Nivelet e ALT ndodhin në përqendrime më të larta në mëlçi. Dëmtimi. Njerëzit me funksion normal të mëlçisë mund të kenë nivele të larta të AST, të cilat mund të vijnë për shkak të:

  • moshës
  • Seksi
  • Gara
  • medikamente të caktuara

  Një person duhet të diskutojë gjithmonë me ilaçe ose produkte shëndetësore që ata marrin me një mjek. > Mjekët kryesisht përdorin testin e gjakut AST për të kontrolluar dhe vlerësuar problemet e mëlçisë, zakonisht së bashku me testet e tjera të mëlçisë. Proteina AST kryesisht ndodh në mëlçi dhe zemër. Me dëmtimin e mëlçisë, AST mund të rrjedhë nga mëlçia në rrjedhën e gjakut. Kur kjo të ndodhë, nivelet e AST në gjak do të jenë më të larta se normale.

  AST gjithashtu ndodh në tru, zemër, veshkat dhe muskujt. Nëse ka dëme në ndonjë prej këtyre zonave, nivelet e AST gjithashtu mund të rriten. . Nëse të dy nivelet janë të larta, mund të tregojë një problem me mëlçinë e një personi. Nëse vetëm nivelet e AST janë të larta, kjo mund të tregojë një problem me një organ ose sistem tjetër. Një mjek mund ta rekomandojë këtë test nëse një person:

  • ka faktorë rreziku për sëmundjen e mëlçisë, siç janë historia e familjes, mbipesha ose diabeti
  • Ka simptoma të një problemi të mëlçisë, Të tilla si verdhëza, lodhja ose humbja e pashpjegueshme e peshës
  • po i nënshtrohet trajtimit për një gjendje të mëlçisë, pasi një test i gjakut AST mund të ndihmojë të tregojë se sa mirë po funksionon trajtimi

  alt vs Testet AST

  Alanine aminotransferaza (ALT) është një enzimë që shfaqet kryesisht në mëlçi. Nëse ka dëme në qelizat e mëlçisë, nivelet e ALT në rrjedhën e gjakut mund të rriten. Një test ALT mund të ndihmojë në tregimin e shëndetit të mëlçisë, së bashku me testet e tjera të enzimës së mëlçisë. Ide më e qartë e funksionit të përgjithshëm të mëlçisë dhe shëndetit.

  Mësoni më shumë rreth Testit ALT këtu. i drejtpërdrejtë dhe i ngjashëm me çdo test tjetër të gjakut. Një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të ndërmarrë hapat e mëposhtëm:

  • Uluni personit poshtë dhe lidhni një brez të shtrirë rreth krahut të sipërm për të rritur rrjedhën e gjakut në atë zonë
  • Pastroni faqen e Vizatoni gjakun me një fshirje antiseptike
  • Vendosni një gjilpërë në një venë në krah për të marrë një mostër gjaku, e cila mund të bëjë që njerëzit të ndiejnë një gjemba të butë ose dhimbje
  • Hiqni gjilpërën Pasi të kenë tërhequr mjaft gjak
  • Dërgoni mostrën e gjakut në një laborator për testimin

  Një test gjaku AST zakonisht do të marrë vetëm disa minuta në total.

  Në disa raste, njerëzit mund të jenë në gjendje të bëjnë një test AST në shtëpi. Duke përdorur një çantë provë në shtëpi, njerëzit do të marrin një mostër gjaku nga maja e gishtit dhe do ta dërgojnë mostrën në një laborator. Njerëzit mund të marrin rezultate të testit të gjakut AST përmes postës, një aplikacioni ose një sistemi në internet. >

  njerëzit mund të kenë nevojë të agjërojnë për disa orë nëse kanë një kombinim të testeve të enzimës së mëlçisë. mënyra. Nga krahu, mund të jetë e dobishme të vishni mëngë të shkurtra gjatë provës. Shtë e rrallë të përjetosh ndonjë efekt anësor të rëndë, por njerëzit mund të kenë disa mavijosje ose siklet të butë në zonë në vendin e barazimit të gjakut. krah për të ndaluar çdo gjakderdhje. Shtë e sigurt që njerëzit të drejtojnë dhe të vazhdojnë aktivitetet e tyre të zakonshme pas një testi të gjakut AST, përveç nëse ata përjetojnë ndonjë simptomë të pazakontë. një test i gjakut AST ose teste vijuese. Kjo është për të ndihmuar në sigurimin e diagnozës së duhur dhe përcaktimin e kursit më të mirë të trajtimit. Këto teste mund të përfshijnë:

  • Testin ALT: Një mjek mund të porosis një test ALT krahas një testi AST.
  • Paneli i koagulimit: Kjo mat funksionimin e proteinave të lidhura me mpiksjen që prodhon mëlçia. . .
  • Testimi viral: Kjo mund të ndihmojë mjekët të kontrollojnë hepatitin. Shkalla e testimit vijues do të varet nga rezultatet e një personi. Një mjek gjithashtu mund të marrë teste shtesë të gjakut, teste të imazhit ose një biopsi për të identifikuar ose përjashtuar kushte të mundshme në lidhje me nivelet anormale të AST. money amulet blej

   Mësoni për lloje të ndryshme të testeve të gjakut këtu.

   Përmbledhje

   Një test i gjakut AST, ose provë SGOT, kontrollon sa AST, një enzimë e mëlçisë, është e pranishme në gjak. Nivele të larta të AST në rrjedhën e gjakut mund të jenë një shenjë e dëmtimit të mëlçisë, ose dëmtimi i qelizave në një organ tjetër siç është zemra ose veshkat. , për të marrë më shumë informacion mbi shëndetin e mëlçisë. >